Rebecca

Malabarnöt

Adhatoda vasica (syn. Justicia adhatoda) eller malabarnöt på svenska växer vilt i stora delar av Asien. Malabarnöt används i traditionell indisk läkekonst för att vidga luftrören vid astma, hosta, bronkit och andra sjukdomar där svårighet att andas är ett problem.


Justicia adhatoda (syn. Adhatoda vasica) används som örtmedicin särskilt i Indien men även i andra delar av Asien där den växer. Även i Sverige används malabarnöt och förekommer i den välkända storsäljaren Kan Jang tillsammans med röd solhatt (Echinacea purpurea) och rysk rot (Eleutherococcus senticosus).


Vidgar luftrören

Traditionellt används både bland och rötter för att behandla astma, bronkit, hosta, förkylning, influensa, kikhosta, slemhinneretning. m.fl. sjukdomar där örten hjälper till att vidga luftrören. Extrakt görs numera normalt uteslutande av bladen (gäller t.ex. Kan Jang).


Genom att vidga luftrören blir det lättare att andas vilket lindrar besvären astma, bronkit och kronisk bronkit orsakar. Vid hosta gör det att man lättare hostar upp slem från luftvägarna.


Färsk juice med honung och ingefära

färsk juice från blad, stam och blommor används vid akuta problem. Det är vanligt att juicen blandas antingen med ingefära eller honung. De torkade blanden används i en lång rad olika läkemedel.


Mot magproblem

Annan användning är som medel vid diarré och dysenteri och i samband med det pekas på att A. vasica ska innehålla ämnen giftiga för många parasiter som kan finnas i matsmältningen.


Malabarnöt innehåller vasicin and vasicinon

Vasicin and vasicinon har visat sig verka genom att vidga luftrören och ungefär jämförbart med teofyllin. Vasicin verkar även kraftigt stimulerande på andningen och svagt blodtryckssänkande.


Verkar antiseptiskt

Blad liksom blommor och stam har visat sig verka antiseptisk. Det kanske möjligen bidrar till effekten vid infektionssjukdomar.


Risker

Preparat med malabarnöt bör ej användas om man är gravid eftersom det kan tänkas orsaka abort.

(Källa: Nyfikenvital)

 

Ja, vad tror ni? Det låter väl som att det inte är någon fara för nöt-allergiker? Det står ju bara att man helst inte ska använda det om man är gravid, det står ingenting om allergi...

Anniepie

Okej då ska jag kika in där! :) hoppas det för vill ha en i lila! ;) hihi Ha en fortsatt bra kväll nu. Kramar

Sannie

Gott nytt år! Har du något nyårs löfte för kommande år? :)

Linus Falck

hej. jag vet inte ifall du använder "mer-trafik" men hursomhelst så vill jag bara tipsa om den här sidan ---> http://www.bloggtrafik.nu/index.php?sponsor=piggelin1jag tycker att den är mycket bättre än mer-trafik faktiskt, och jag har fått betydligt mcyket fler besökare!kram linus

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress