Rebecca

Malabarnöt

Adhatoda vasica (syn. Justicia adhatoda) eller malabarnöt på svenska växer vilt i stora delar av Asien. Malabarnöt används i traditionell indisk läkekonst för att vidga luftrören vid astma, hosta, bronkit och andra sjukdomar där svårighet att andas är ett problem.


Justicia adhatoda (syn. Adhatoda vasica) används som örtmedicin särskilt i Indien men även i andra delar av Asien där den växer. Även i Sverige används malabarnöt och förekommer i den välkända storsäljaren Kan Jang tillsammans med röd solhatt (Echinacea purpurea) och rysk rot (Eleutherococcus senticosus).


Vidgar luftrören

Traditionellt används både bland och rötter för att behandla astma, bronkit, hosta, förkylning, influensa, kikhosta, slemhinneretning. m.fl. sjukdomar där örten hjälper till att vidga luftrören. Extrakt görs numera normalt uteslutande av bladen (gäller t.ex. Kan Jang).


Genom att vidga luftrören blir det lättare att andas vilket lindrar besvären astma, bronkit och kronisk bronkit orsakar. Vid hosta gör det att man lättare hostar upp slem från luftvägarna.


Färsk juice med honung och ingefära

färsk juice från blad, stam och blommor används vid akuta problem. Det är vanligt att juicen blandas antingen med ingefära eller honung. De torkade blanden används i en lång rad olika läkemedel.


Mot magproblem

Annan användning är som medel vid diarré och dysenteri och i samband med det pekas på att A. vasica ska innehålla ämnen giftiga för många parasiter som kan finnas i matsmältningen.


Malabarnöt innehåller vasicin and vasicinon

Vasicin and vasicinon har visat sig verka genom att vidga luftrören och ungefär jämförbart med teofyllin. Vasicin verkar även kraftigt stimulerande på andningen och svagt blodtryckssänkande.


Verkar antiseptiskt

Blad liksom blommor och stam har visat sig verka antiseptisk. Det kanske möjligen bidrar till effekten vid infektionssjukdomar.


Risker

Preparat med malabarnöt bör ej användas om man är gravid eftersom det kan tänkas orsaka abort.

(Källa: Nyfikenvital)

 

Ja, vad tror ni? Det låter väl som att det inte är någon fara för nöt-allergiker? Det står ju bara att man helst inte ska använda det om man är gravid, det står ingenting om allergi...

1
Jag är sjuk! Eller, åtminstone förkyld. Vaknade upp med tjock hals och en lite lätt rinnande näsa, nu har även huvudvärken kommit tillbaka. I don't like this at all! Fasen också, jag som aldrig blir sjuk... Eller okej, där ljög jag, när någon som står mig nära blir sjuk så blir oftast jag också sjuk, men det är i stort sätt aldrig så att "jag är först".

Nä, detta var inte alls kul. Hoppas att det går över snabbt, vilket det brukar göra. Som till exempel i somras när jag, min pappa och syster var i Köpenhamn på Tivoli. Jag blev helt hängig när det började lida mot kvällen, jag orkade inte med alls. Jäkligt ont i huvudet, illamående och massor. Energin låg på noll, om inte mindre. Så vi åkte hem därifrån tidigare, till följd att min syster blev lite lätt sur på mig. När vi stod och väntade på tåget fick jag panik, det blev mer och mer försenat och det kändes som att jag skulle trilla ihop när som helst. Äntligen kom tåget och som tur var så fanns det plats för oss att sitta. Annars skulle jag nog dött, precis där och då. På kvällen där sen så låg jag bara i soffan och tog det lugnt, sov gjorde jag nog också. Det blev inte mycket verksamhet alls för mig den kvällen.

Redan morgonen därpå kände jag mig frisk som en nötkärna. Så jäkla skönt det var!

Men oj, det var ju egentligen inte detta jag skulle skriva om. Ja, jag är lite halvkrasslig, det vet ni nu. Min packning är klar sen inatt, det enda som fortfarande inte är i är datorn som jag sitter och skriver på just nu. Om en stund ska vi nog åka, först inom mamma där jag ska lämna + hämta några småsaker, sedan vidare till Lund där vi ska runt och titta lite. Och så ska jag hämta ut min tågbiljett inför morgondagen. När vi är klara i Lund ska vi vidare upp till kusinerna. Visserligen är ingen av kussarna hemma, inte så konstigt kanske när det bara är en som bor hemma fortfarande? Vad som händer där uppe vet jag inte, mer än presentutdelning till mig och min syster. Om vi nu har varit tillräckligt snälla...
C H E C K !

Äntligen färdigpackat! Som sagt så tog det inte så himla lång tid. Visst, jag är inte klar. Dels så ska datorn ner i packningen, likaså kameran och min externa hårddisk. Dessutom hygienartiklar (tandborste, hårborste osv). Men alla dessa sakerna använder jag nu, eller kommer använda snart. Men, jag har provat så att allt går i och självklart gör det det!

Nu är det bara en sak kvar. Julklappen. Samtidigt som jag funderar ut det hade jag tänkt ligga och läsa lite. Vila mig från datorn och sådär. Sedan ska jag sova, äntligen lägger jag mig förhållandevis tidigt. Skönt! Dock så har jag en sak kvar innan jag lägger mig, jag ska snabbt kolla över om jag ska hämta något hos mamma imorgon innan vi åker, men det tar ju inte så lång tid... Natti!

Förövrigt så spände vi in min nya klocka idag innan alla la sig. Jag vill nämligen ha med den upp nu i veckan och då kan det ju vara bra om den passar.