Rebecca

Tragiskt
.........
 
Idag har en hemsk sak inträffat. Hemska saker händer varje dag tyvärr och allt bör uppmärksammas, men idag var det väldigt nära och jag ... inte upplevde det, men tog del av en konsekvens av det. En mycket liten och betydelselös konsekvens i jämförelse med allt annat.
 
Jag skulle ta tåget in till Skövde för att gå på eftermiddagsföreläsningen (vi hade haft en lång håla däremellan), och redan här kan ni nog räkna ut var vi tillslut kommer hamna...
 
...De ropade upp på högtalarna i tåget att vårt tåg skulle bli stående här i Stenstorp en stund då en olycka inträffat på stationen i Skövde, att det var allt de visste för tillfället och att de skulle återkomma med mer information. Mina tankar gick direkt till en sak, vad skulle det annars kunna vara?
 
Direkt började i alla fall alla ringa till bekanta som de skulle träffa inne i Skövde och sa att vi hade blivit stående på grund av olycka. Några hade folk som väntade på stationen som såg vad som hade skett. En man hade blivit påkörd av ett tåg. Ambulans och polis var där... Hemskt, tragiskt!
 
Jag satt kvar i tåget till ny information kom, då sa de att "mitt" tåg skulle vända om och gå tillbaka mot Falköping - Jönköping - Nässjö. Jag gick av tåget och fick tag på Jesper som kom och lämnade nyckeln till hans bil och så körde jag in mot Skövde.
 
Jag kom förbi stationen där det stod någon brandbil. Jag tror att det mesta var "fixat" då det inte var så mycket räddningstjänst-fordon kvar...
 
I alla fall. Tragiskt är vad det är, och idag går mina tankar till mannen som mist sitt liv och hans anhöriga. Undra om de vet något än. Jag kan inte ens tänka tanken om vilken situation de är i nu och vilka känslor de känner. Jag har ingen aning om vem denna mannen är, hur gammal han är, om han har fru och barn. Men oavsett ålder och familjesituation är detta verkligen tragiskt!
 
.........
Äntligen!
Nu är äntligen tentan över, äntligen kan jag slippa tänka på det på ett litet tag. Jag hoppas att de rättar snabbt, en eventuell omtenta blir nämligen om lite mer än en månad (24e maj)... och de har 18 vardagar/arbetsdagar på sig att rätta - det blir lite tight om tiden hinner gå fullt ut. Aja, det är bara att hoppas att det inte behövs någon omtenta. Det kändes helt okej när jag lämnade in den, över förväntan om man tänker på hur lite jag faktiskt har pluggat inför den.
 
Nu är det i alla fall påsk. Lite ledigt från skolan ska jag väl få vara. Dock har jag en jäkla VFU-uppgift som ligger och skräpar. Den ska in den 28e, om lite mer än en vecka med andra ord.
 
På tal om påsk, vår och fint väder. När jag, och Jesper, var i Skåne senast tog vi en tur förbi IKEA i Jönköping också. På vägen ner med andra ord. Då köpte vi lite smått och gått till balkongen. Ett jättesmidigt bord med två stolar och dynor, ett "miniväxthus" och så lite annat smått krafs. Jag kom precis tillbaka från att ha oljat in bordet och stolarna, påbörjat inoljning i alla fall, så att det kan ställas ut nu till helgen när det ska bli så fint väder. Äntligen kan vi sitta ute på balkongen, faktiskt använda den. Hela förra sommaren var det bara en grill där ute, och så två sol/strandstolar, inte så värst inbjudande precis...
 
Som sagt, bordet är väldigt smidigt då det går att fälla ihop på båda sidorna. Alltså kan det vara så litet att det inte tar någon plats, men även så att det får plats två och fyra personer. Om man vill kan man nog klämma ihop sig ännu fler om man vill! Vi köpte även två positionsstolar. Sköna att sitta i om man bara vill äta men man kan även ligga och sola i dem. Perfekt när man bara har en liten balkong som vi har. Man får mycket för lite. Innan funderade jag på hur man skulle få ihop det. Att ha något som man kan sitta i och fika/äta men även få plats med solstolar. Smidigt och bra. Serien heter Äpplarö och träslaget är akacia. Eventuellt kommer vi köpa fler saker ur den serien, något mer att sitta på, men vi ville först ta hem och prova, se hur det blev och se hur mycket plats vi har. När vi var där hade de satt ihop en bänk med en väggpanel och en hylla, det såg väldigt fint ut, får se hur det passar här :)
Det blev en sammanfattning om praktiken.
Hej på er! Nu var det ett tag sedan jag skrev - igen... Dagarna har varit fyllda av praktik och några turer hem till Skåne. De tre veckorna som vi hade praktik har gått otroligt snabbt och i fredags var det redan slut. Då bjöd jag på kladdkaka med grädde, som tack för att jag fått vara där!
 
Min tid på ÖHN var super. Superbra handledare, sjuksköterskor och undersköterskor. Även de läkare jag hann träffa var bra, och vissa satte ett litet spår i mig - sådde ett litet frö - att man kanske skulle bli läkare istället. Jag tror att den idéen ligger långt, långt borta. Dels har jag inte betygen för det (läste inte alla ämnena som behövs på gymnasiet) och dels så tror jag att det är alldeles för tufft. Jag känner nu i sjuksköterskeutbildningen att vissa saker känns oövervinnerliga nästan. Till exempel den tenta som jag ska ha nu på torsdag, som jag för övrigt egentligen borde plugga till istället för att sitta här och skriva.
 
Nog om det, utbildningar hit och dit... Jag trivdes toppenbra på Öron, och nu i efterhand funderar jag på hur jag kunde tänka att Öron skulle vara tråkigt när jag fick beskedet om att det var där jag skulle vara. Jag fick inte ihop det, vad ska jag göra där, de håller ju inte på med sånt jag läser om just nu, ska jag stå och skölja öron dag ut och dag in nu? Men, så var det inte. Det visade sig att Öron var en väldigt bred avdelning, som dessutom tog in lite andra patienter när andra avdelningar hade fullt (ortoped och urolog bland annat). Dessutom innefattade ju öron mer än bara "typiska" öronpatienter med nedsatt hörsel.
 
De hade olika former av cancerpatienter, patienter som skulle operera käke, ta bort lymfkörtlar och halsmandlar, ögonpatienter och så vidare. Jag har fått göra massor med olika saker!
 
Droppa ögondroppar, ge massvis med olika läkemedel i tablettform, infusioner (dropp) - ringer, glukos, antibiotika, injektioner - subcutana (insulin), intramuskulära, i PVK. De läkemedel som ska blandas eller mätas upp har jag fått fixa ihop. Jag har fått testa på att sätta PVK och att ta venprov (blodprov i dagligt tal). Jag har, som ni vet, varit med på en operation (jag ska nog för övrigt skicka iväg ett mejl till min handledare och fråga om det finns möjlighet att komma in och vara med på ytterligare någon operation nu när jag "slutat"). Sedan ska man ju inte glömma hela omvårdnadsbiten. Dokumentation har jag också fått testa på. Skrivit in och ut patienter, vanliga journalanteckningar om vad som genomgåtts på rond och så vidare. Jag har säkert missat massvis med saker, men men, oj vad kul det har varit! I fredags när jag slutade gick jag faktiskt därifrån med en liten tår i ögat.
 
Men, vem vet. Kanske träffar jag alla de härliga personerna igen någon gång. Hela sommaren ska jag ju vara på sjukhuset, dock i en helt annan del. Jag lär i alla fall träffa undersköterskeeleven som var på öron samtidigt som mig, hon har fått sommarjobb på avdelningen mitt emot mig! :)