Rebecca

Seminarium imorgon
Just nu känns det lite jobbigt. De senaste två veckorna har vi hållt på med ett Case i skolan. Det innebär att vi får ett patientfall som beskriver symptom och annan relevant fakta. Därefter ska vi skriva ett arbete på max tre A4 där man beskriver vad för åtgärder man ska göra, några orsaker till varför patienten är sjuk och så vidare ... Själva uppgiften är väldigt bra och intressant, det ger nog väldigt mycket eftersom att man får sitta och diskutera och lära sig om sjukdomar, dess symptom och varför man får en viss typ av sjukdom. Denna uppgift, Case 1, har handlat om cirkulationssjukdomar. En kvinna som kommer in efter att ha fått smärtor i bröstet som avtagit vid vila. Läggs in och på morgonen kommer en sjuksköterska in och då är kvinnan blek, illamående och har ont i magen... Därefter beskriver vi vad allt detta kan orsakas av, att det exempelvis kan bero på angina pectoris (kärlkramp) som uppkommit på grund av ateroskleros (åderförkalkning).
 
Jaja, det var inte det jag skulle skriva om egentligen... Det som nu känns jobbigt är att vi imorgon ska ha ett avslutande seminarie angående detta där vi ska berätta hur vi tänkt. Exakt hur det kommer gå till vet jag inte och det gör att det känns ännu jobbigare. Jag vet ju inte hur jag ska förbereda mig. Jag vill egentligen ha det planerat - detta ska jag säga, men det funkar inte så... Jag har ju ingen aning om hur det är upplagt. Det blir lätt som så att när jag inte vet exakt vad jag ska säga och när jag ska säga det så står jag där tyst utan att säga något. Även om jag egentligen känner att "ja, men det här kan jag ju säga" så är jag ändå tyst, vet inte när jag ska säga det och tycker att det är svårt att flika in... Dumt! Och om man inte är delaktig och bidragande i seminariet får man ju inte godkänd och då blir man inte heller godkänd i kursen... USCH!!
 
Bild från första dagen på andra terminen.
Nu är jag redan inne på tredje, snart är hälften av utbildningen avklarad!
19:17
Har idag haft en heldag i skolan, 8-17. Förmiddag med FASS och Melior och en eftermiddag med KTC (förkortning för kliniskt träningscentrum) där vi övade på att sätta PVK. Därifrån fick jag med några saker hem så att man kan titta på allt och "lära känna" det lite. Jag kan ju dock inte sätta en PVK på riktigt, tyvärr, det får kanske bli på VFU och sommarjobb. Tänk att man till sommaren kan bli anställd som undersköterska i stället för vårdbiträde! Undersköterska är ju trots allt något som man måste ha en utbildning för att få kalla sig! Hoppas bara att man får ett jobb på sjukhus, jag har inte skickat in någon ansökan än. Det är det personliga brevet som spökar, vet inte riktigt vad jag ska skriva. Kan tänka mig att mina tidigare jobbsökarerfarenheter hjälper till med att det ska vara så svårt. Tidigare har jag ju skrivit hur många ansökningar som helst utan att få napp, vilket nog gör att jag nu känner att det måste vara så mycket bättre än det jag skrivit tidigare...
 
 
sommarjobb
Jag håller på att kolla vad det finns för jobb inför sommaren. Visst finns alltid hemtjänsten där jag jobbade i somras och även lite i höstas, men det hade varit kul och intressant att få vara på sjukhus. Fast samtidigt läskigt, sjukhus liksom! Det känns som att man måste kunna allt då! Stå ensam, på egna ben, fast om man ska vara ärlig så är man nog mer ensam inom hemtjänsten där man oftast åker runt själv till olika personer.
 
I alla fall.. det jag funderar över är det här med vilka avdelningar man vill vara på. På en ansökning kan man nämligen skriva i vilka områden man är mest intresserad av. Visst, man behöver ju inte skriva i något men ändå... Jag funderar på vad som skulle ge mest! Hittills har jag skrivit i neonatal, BB och förlossning, eftersom att det är åt det hållet jag nog vill åt senare, när jag är klar, men samtidigt kan det ju vara bra att se annat också. Få en bred grund och sådär! Det finns en hel drös med olika avdelningar och mottagningar i Skövde, inte riktigt lika många i Falköping. Sedan hade jag även tänkt söka hemma i Skåne också, få lite bredd på det hela och förhoppningsvis lite att välja mellan! Lund, Malmö och Kristianstad tror jag att jag söker till där!
 
Men frågan kvarstår - vad för avdelningar ska jag skriva? Vilka "ger" mest tro? Jag borde väl höra med min moster som är sjuksköterska om vad hon tror är bäst.