Rebecca

Kluven.
Det är så jag känner mig. Kluven. Jag vet inte vad jag vill. Jag har ett tag nu funderat på om sjuksköterska verkligen är rätt val för mig. Är det det? Jag trivs, men någonstans där inom mig känner jag att det är något som ligger och skaver. Eller kanske gror. Jag vill inte bort från det vårdande, absolut inte, ur den synvinkeln tror jag att jag har hamnat rätt. Men är sjuksköterska rätt yrkeskategori för mig?
 
När jag var liten ville jag bli veterinär. Det finns nog där fortfarande. För mig står nog djuren lite högre än oss människor. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, men för mig betyder djur massor. Jag klarar inte av att se dem lida. Jag vill att de ska må bra. Det är inte så att jag inte vill att vi människor inte ska må bra, men djuren är .... ja, jag vet inte. Det är något speciellt.
 
Den senaste tiden har jag även funderat på läkaryrket. Det började nog på riktigt under min sjukhuspraktik i våras. Sen har det bara fortsatt. Och grott. Jag har haft nöjet att träffa på bra och trevliga läkare, vilket nog kan ha bidragit till att denna tanke och vilja har väckts. En annan sak som har påverkat mig att vilja "mer" är att jag verkligen har sett vad en sjuksköterska respektive vad en läkare får göra. Där jag har varit har sjuksköterskan i mångt om mycket delat mediciner, och frågat läkaren om saker. Vad man ska göra, vilka prov man ska ta och så vidare. Sjuksköterskan är handräckaren, och visst, det är väl en tjusning i sig. Men det är nog inte riktigt det jag vill. Jag vill nog inte vara den som ska gå och fråga om det mesta. Jag vill vara den som undersöker, som gör. Nej, nu menar jag inte att sjuksköterskor inte gör saker, det jag känner är mer det här att jag vill göra andra saker. Det där som läkarna gör. Det "jobbiga" är väl att läkarna har betydligt mycket mer ansvar än vad en sjuksköterska har. Det vet jag. Men samtidigt känner jag det, någonstans inom mig, att jag nog skulle vilja vara den där. Läkaren.
 
Problemen då, då. Jag har inte läst tillräckligt många kurser från gymnasiet för att kunna komma in. De kurser jag saknar är kemi a+b, biologi a+b, fysik a+b, matematik c+d. Med andra ord, ett helt gäng med kurser, som skulle ta evigheter att läsa ikapp. Det samma gäller veterinärutbildningen. Jag är inte heller säker på om jag hade klarat av att läsa till läkare. Sjuksköterskeutbildningen är väl "ingenting" i jämnförelse med läkarutbildningen. En annan sak är det här med CSN, jag är ju redan inne på min 4e termin med CSN, hur ska det då gå med ytterligare 5,5 års studier? 11 terminer. CSNet räcker helt enkelt inte. Jag hade behövt hoppa av sjuksköterskeutbildningen NU, för att få CSNet att räcka ett litet tag, och det vill jag inte riktigt det heller, för tänk om jag inte hade klarat av den där nya utbildningen.
 
Sen finns ju även djurskötare. Vilket nog också är intressant. Då får jag det här med djuren, som betyder så mycket, men jag står fortfarande "under", jag är fortfarande den som måste fråga.
 
Jag vill ha råd. Hur ska jag göra? Vad ska jag göra? Jag är vilsen.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress